10 dolog a garantált káoszért (és hogyan kerüld el őket)

Mennyire vagy rendetlen?

Egytől tízig terjedő skálán. Tedd a kezedet a szívedre, és mondj egy számot.

Hogy mi? Öt alatt van? Ez komoly? Veregesd meg a vállad, és csak így tovább. De ha a skála rendetlenebbik feléhez tartozol, akkor biztosan magadra ismersz ebben a cikkben.

Mindenesetre itt van tíz dolog, ami mindannyiunkkal előfordul, és ha nem vigyázunk, tuti, hogy előbb-utóbb eluralkodik a káosz otthonunkban. Viszont ha időben lépünk, csak öt perc kell, hogy helyrehozzuk a problémát.

Kezdhetjük?

10.  Drágám, megjöttem!

forrás itt
forrás itt

Hazaérsz. Kinyitod az ajtót, ledobod a kabátot, lerúgod a cipőt, a táskád is landol valahol, te pedig két perc múlva már macinaciban és alvópólóban ülsz a kanapén a tévé előtt. Ismerős?

Velünk is előfordult már jónéhányszor. Egyszer-egyszer belefér, de ha néhányszor eljátszod, garantált a káosz és a reggeli ideges keresgélés.

Ha szánsz rá egy extra percet, és a cipődet/táskádat/szennyes ruhát a helyére rakod, akkor máris jobb érzéssel dőlsz le a kanapéra meló után.

9.  Anyu úgyis Persillel mos…

Néha az összes jó ruhád a szennyesben van... (Forrás itt)
Néha az összes jó ruhád a szennyesben van… (Forrás itt)

Megtelt a szennyestartó, és egyszer csak azt veszed észre, nincs mit felvenned (kivéve azt a tizenöt felsőt a polcon; valamiért egyik sem passzol a mai naphoz). Bedobálsz mindent a mosógépbe, kiteregetsz, és… valamiért nem pakolod el őket.

Reggelente a kiteregetett ruhák közül válogatsz, és mindig megfogadod, hogy a helyükre rakod őket. Ez néha sikerül, néha nem.

Pakold el őket, ahogy megszáradtak. És a szennyestartóról se feledkezz meg, ürítsd egy picit gyakrabban.

8. Az emlékek őre

forrás itt
forrás itt

Tudod, van az a műanyag karkötő, amit még az első randidtól kaptál tizenévesen. És az összes fesztivál karszalag és bulibelépő a fiókodban. Óh, és persze arról a Happy Meal menüs ajándékfiguráról se feledkezzünk meg hat évvel ezelőttről.

Persze, sok szép emléked van, de nem kell minden egyes tárgyat megőrizned. Ne a tárgyakhoz ragaszkodj, hanem az élményekhez. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, fotózd le.

Csak azért ne tarts meg valamit, mert olyan embertől kaptad ajándékba régen, aki fontos neked.

Anyukád biztos nem fog megsértődni, ha elajándékozod egy óvodának a plüssmacit, amit nyolcévesen kaptál tőle.

7. Sok kicsi sokra megy?

forrás itt
forrás itt

Olyan szép ez a bögre. Vegyünk belőle hatot, úgy sokkal jobban megéri!

Néha mindenkinek a száján kicsúszik egy hasonló mondat. De biztos szükséged van huszonöt bögrére? Úgyis mindig a kedvencedből iszod a kávét, és nagy valószínűség szerint nem tartasz otthon hatalmas kávépartikat. (Ha igen, akkor légyszi, hívj meg minket is a következőre. Nagyon szeretjük a kávét.)

És tuti, hogy kell mind a nyolc fésű? Vásárolj okosan, ne vegyél mindenből ipari mennyiségeket, akkor se, ha úgy “jobban megéri”.

6. Majd holnap reggel…

forrás itt
forrás itt

A nap végére valahogy összegyűlnek a dolgok a lakásban. Egy bögre itt, egy pohár ott, egy póló a földön… És valamilyen rejtélyes oknál fogva ez akkor is előfordul, ha alig vagy otthon.

Este, mielőtt lefeküdnél aludni (vagy hajnalig sorozatot nézni), szánj rá öt percet, hogy helyükre rakd a dolgokat. Reggel úgysem fogod megcsinálni a nagy kapkodásban.

5. Az a bizonyos íróasztal…

forrás itt
forrás itt

A tennivalók listája. Post-it cetlik garmadája. A számlák, amiket be kéne fizetni. Milliónyi gemkapocs, toll, ceruza mindenhol. Kávésbögre és üres energiaitalos doboz.

Ha szoktál otthon dolgozni, akkor valószínűleg ismerős a helyzet. Persze, Steve Jobsnak és Einsteinnek is rendetlenség volt az asztalán. De időnként nem árt egy kis szortírozás, mert a végén már nem férsz hozzá az asztalhoz. Velünk már előfordult…

4. Aki keres, az talál

forrás itt
forrás itt

Keresel valamit. Már felforgattad az egész lakást, de hiába, nincs meg. Majd persze észreveszed egy teljesen véletlenszerű helyen. De a nagy keresgélés közben sikerült összetúrnod mindent. És visszarakni valahogy sokkal nehezebb.

Mindenki hajlamos elkeverni dolgokat. De legyen valami keresési stratégiád. Egy útvonalad. Indulj el a lakás (vagy a szoba) egyik végétől, és módszeresen haladj előre. Ha feltúrtad az egyik fiókot, és nincs meg a cucc, amit keresel, akkor rögtön pakold is vissza.

3. Fekete lyuk

forrás itt
forrás itt

Van egy fiókod, ami elrejti a kis apróságokat, amiket nem tudnál máshova rakni. Elemek, gemkapcsok, mentolos cukorka és a többi… Ez teljesen rendben van.

De csak egy fiókról volt szó. Ha már az összes szekrény kezd fekete lyukká válni és elnyelni a cuccaidat, akkor ideje elgondolkodni. Szánj rá egy kis időt, dobáld ki, ami már nem kell, és alakíts ki valamiféle rendet.

2. Itt jó lesz!

forrás itt
forrás itt

Néha kapsz valamit, amit hirtelen nem tudsz hova rakni, úgyhogy leteszed a hozzád legközelebbre eső polcra vagy asztalra. Majd később elpakolod.

Aztán valahogy nem sikerül.

Vegyél erőt magadon, pattanj fel, és rakd rögtön a helyére, ahogy megkaptad. Megúszod a későbbi hajtépést és keresgélést.

1. Segítség, eltűnt a konyhám!

forrás itt
forrás itt

Megfőzöd életed legkirályabb vacsoráját. Büszke vagy, és ez így van jól. Jóízűen el is fogyasztod. Kis idő után beüt a kajakóma, és a mosogatás a világ leggyötrelmesebb kínszenvedésének tűnik, úgyhogy valahogy kimarad.

Rakj be mindent a mosogatógépbe rögtön, amikor már nincs rá szükség. (Ha nincs mosogatógéped, akkor mosd el rögtön kézzel. De ha tudsz, mindenképp spórolj össze egyre, jelentősen megkönnyíti az életedet.)

Tudom, a gépet kipakolni igazi tortúra néha. De miért? Próbálj meg rájönni, hol lehet a probléma. Lehet, hogy pont a leggyakrabban használt cuccok vannak a legnehezebben hozzáférhető helyen? Akkor szánj rá egy kis időt, és rendezd át a konyhát!

Ha elkerülöd ezt a tíz szokást és betartod tanácsainkat, máris könnyebb lesz rendet tartani otthonodban!

Olvastad már cikkünk párját? És “10 dolog…” sorozatunk többi részét? Ha még nem, kattints a képekre!

10rend

10dolog

10dolog3